EN  |  HU

Rólunk írták

Publikálva 2014 nov 12 | szerző: Kiss Judit

Olvasóinknak ajánljuk

Itt olvashatják a MATISZ által ajánlott, a tisztítás-technológiai szakmával kapcsolatos interneten megjelenő cikkeket.

Ha olvasott olyan cikket, melyet szeretne megosztani a szakmabeliekkel, küldje el a cikk linkjét az info@matisz.org címre.

VOSZ Hírlevél  2016. május 25.

Benne az Év vállalkozója pályázat részletes kiírása, bürokrácia csökkentő előadássorozat, és meghívás a China Smart Expo rendezvényre.

Részletek:

Meglepő, elkezdték ellenőrizni a takarítókat  a kórházban, nagyobb lett a tisztaság

Csökkent a fertőzések aránya és 20 százalékkal javult a napi takarítás minősége a budapesti Bajcsy-Zsilinszky kórházban miután elkezdték rendszeresen ellenőrizni a takarítók munkáját, írja a pénteki Magyar Nemzet.(Forrás: 444.hu, 2016. április 8.)

Részletek:

Munkaerőhiány van Magyarországon, amíg ennyi a fizetés, nem is lesz nagy változás

A munkaadók 16 százaléka tervez létszámbővítést 2016 második negyedévében a Manpower munkaerőpiaci szolgáltató cég kedden közzétett felmérése szerint. A munkáltatók 3 százaléka elbocsátásokkal számol, döntő többségük nem tervez változást a dolgozók létszámában, olvasható a cég közleményében. (Megjelent: Index, 2016. 03. 08.) A cikket itt tudja elolvasni.

 

VOSZ hírlevél 2016. február 24.

Benne ajánlás a 2016. évre vonatkozó bértárgyalásokhoz, felkérés egy KKV-kat érintő kutatásban való részvételre, meghívó az Africa-Expóra valamint az Osztrák-magyar üzleti Fórumra.

Részletek:

Több ezer cég szünhet meg

Több ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.) szűnhet meg a március 15-éig esedékes kötelező törzstőkeemelés miatt – mondta Eperjesi Zoltán, a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának vezetőhelyettese az MTI érdeklődésére. A két éve hatályba lépett új polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseivel összhangba kell hozni a cégek létesítő okiratait.Tavaly március 15-én …. (forrás: index.hu, 2016. február 22.)

Részletek:

Még az albérletet is nehéz kihozni az átlagkeresetből 

Decemberben 5,7, a tavalyi év átlagában 4,2 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva decemberben 6, az egész évben pedig 4,5 százalékos volt az emelkedés – írja a Központi Statisztikai Hivatal. ( forrás: origo.hu, 2016. február 19.)

Részletek:

Újabb budapesti irodaházak kaptak zöld minősítést

Az IMMOFINANZ három budapesti irodaépülete – Szépvölgyi Business Park, Greenpoint7 és Central Business Center – BREEAM In-Use tanúsítványt szerzett. A BREEAM In-Use egy olyan nemzetközileg elismert épületminősítési rendszer, amely segít az üzemeltetőknek a már meglévő épületek működési költségeinek és környezeti hatásainak csökkentésében.(forrás: realista.hu, 2016. 02.11)

Részletek:

Pályázat ingyenes weboldal készítésére! 

Szeretné fejleszteni honlapját vissza nem térítendő támogatással? Részleteket az alábbi linken talál.

Lesújtó kép: kevés szakdolgozó, lejárt anyagok, penészes falak a kórházakban

Az ÁNTSZ belső vizsgálata szerint a kórházi ellátásra szorulók több mint fele baj esetén olyan helyre kerül, ahol az ellátásához nincsenek meg a feltételek… (forrás: index.hu 2016. február 1.)

Részletek

Ezer euróval kellene a nyugati szint alatt keresnünk

Egyre inkább pánikhelyzet alakul ki a magyarországi cégek a körében a krónikus munkaerőhiány miatt, ami folyamatosan felfelé nyomhatja a bérdinamikát 2016 során – értékelnek a hazai munkaerő-közvetítő cégeknél… (forrás: index.hu  és napi.hu. 2016. január  25 és )

Részletek itt és itt

Csak nálunk nem drágul a munkaerő a régióban

Az elmúlt évtizedben az euróövezethez képest lényegesen drágult a munkaerő költsége a közép-kelet-európai országokban, de még így is elég olcsó ahhoz, hogy vonzó célpont legyen a befektetők számára… (forrás: portfolio.hu , 2016. január 21.)

Részletek:

Nem léphet munkába, aki nem tudja bizonyítani a végzettségét

Nem léphet munkába, aki nem tudja, bizonyítani a végzettségét, képzettségét, hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE). (forrás: index.hu, 2016.01.08.)

Részletek:

VOSZ hírlevél 2016.  január 4.

Benne a mimimálbérről és a garantált bérminimumról szóló kormányrendelet, továbbá meghívó a Cafeteria és öngondoskodás konferenciára illetve az exportpiaci trendek konferenciára.

Részletek:

VOSZ hírlevél 2015. december 23.

Benne részletes leírás a minimálbér emeléséről, amelynek összege így 2016. január 1-től 111 000 Ft-ra nő.

Részletek:

A kanapén ülve porszívoztam

Majdnem mindenki fejében megfordult már, hogy milyen lenne, ha nem kellene nekünk hajolgatni a porszívóval, hogy minden kis zugot megtisztítsunk, sokkal kényelmesebb lenne, ha a kanapén terpeszkedve egy távirányítóval mondanánk meg a kis robotnak, hogy hol takarítson. Nos, ennek semmi akadálya, a mai robotporszívók már elérték ezt a szintet. (forrás: index.hu, 2015. december 11.)

Részletek:

Képzett munkaerő, szakmaszerzés avagy munkanélküliség

Az elmúlt időszakban számos cikk született, melyek témája a munkanélküliség, képzett munkaerő, a cégek nehézsége a munkaerő felvételnél illetve a szakmaszerzés. (forrás: hrportal.hu)

 Meghívó Könnyűipari Ágazati Párbeszéd Bizottság rendezvényére – Képzés és Innováció tárgyában

A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesülettel együtt szervezve, érdekes előadásokkal. Részletes programot itt talál.

Nem fogja kitalálni, hol vannak a legnagyobb céges titkok

Sok mindent elárul rólunk a szemetünk – derült ki a Fellowes Védje adatait! kampányához készült friss kutatásból, amelyet takarítócégek körében végeztek el. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek fele szerint szakszerű megsemmisítés hiányában bizalmas, személyes, illetve fontos üzleti adatokhoz lehet hozzáférni takarításkor. (forrás: hvg.hu, 2015.október 12.)

Részletek

Kiderült, mik a hiányszakmák Magyarországon

Magyarországon a munkanélküliség mellett a munkaerőhiány is egyre inkább égető probléma. A Magyar Idők megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy állunk betöltetlen munkahelyekkel, és az adatokból kiderül, már nem csak a szakképzett munkaerőből van hiány az országban… (forrás: index.hu, 2015. október 12. )

Részletek:

Alaposan megváltozik a cégek élete jövőre

… 2016. január 1-jén életbe lép az új számviteli törvény, amely az értékhatár módosításokon és adminisztrációs könnyítésen túl az osztalékfizetéssel kapcsolatban is jelentős változtatást tartalmaz…. (forrás: index.hu, 2015. október 12.)

VOSZ hírlevél 2015. október 9.

Benne meghívó a MATISZ Szakmai konferenciájára, a KKV akadémia céges konzultációjára illetve a Magyar  Fenntarthatósági Csúcsra.

Részletek:

VOSZ hírlevél 2015. október 1.

Érdekes elemzés a 2014-es mérlegeredményekről és egy meghívó Német-Magyar Üzleti Fórumra.

Részletek

Új közbeszerzési törvény, nem az ár a legfontosabb!

Módosította a közbeszerzési törvényt a parlament, az új szabályok lehetővé teszik, hogy az ajánlatkérő nem a legolcsóbban dolgozó vállalkozót bízza meg. Új kizárási okok jelennek meg a törvényben, kormánytagok rokonai nem tehetnek például ajánlatot, és csökken az üzleti titoknak minősülő adatok köre. (forrás: index.hu, 2015. szeptember 22.)

Részletek

Égetően szüksége lenne hazánknak a menekültekre

Legjobban a kelet-európai országok kardoskodnak a migránsok ellen, mégis ezek az országok azok, ahol igazán szükség lenne a dolgos kézre. Az egész régióban egyre jobban érezteti hatását a fiatalok elvándorlása… (forrás: investor.hu, 2015. szeptember 20.)

Részletek

Mi lehetünk Európa legolcsóbb munkaereje

Hatalmasat ugrott az elmúlt egy évben a román és a bolgár munkaerőköltség. Ez természetes folyamat, amikor egy ország gazdasága fejlődik. A tempó viszont olyan, hogy nemsokára lehagyják Magyarországot… (forrás: origo, 2015. szeptember 21.)

Részletek:

Megdöbbentő, de nem a WC a legkoszosabb hely a repülőn

Az ember szinte akárhol jár, fél a mosdóktól, vécéktől, hiszen azt gondolnánk, mindig az a legkoszosabb hely. Pedig ez nem így van! Egy kutatókból álló csoport… (forrás: www.vous.hu 2015.09.09)

Részletek

Tündérmesének indult, rémregény lett belőle

A szakik többségétől annyit várunk, hogy szép legyen a munkájuk eredménye. Sokkal finnyásabban keresünk takarítót… (forrás: uzletresz.hu 2015.08.08)

Részletek

Egy szórakoztató és elgondolkodtató 2,5 perces videó, amit érdemes megnézni!

Lenézzük a szakmunkásokat, de nélkülük a világ siralmas lenne. Miért akarunk minél több, szebb és hangzatosabb diploma tulajdonosai lenni? Miért szempont az, hogy hány egyetemet végeztél el?… (forrás: mindenegybenblog, 2014. december 1.)

Részletek:

A VOSZ  2015.07.29-i hírlevele

Benne meghívó a Privátbankár.hu által szervezett Pályázat – START konferenciára, ahol sok mindent megtudhat az EU-s pályázatokról.

Részletek:

A VOSZ 2015.07.01-i hírlevele

Benne meghívó az egész családnak programot nyújtó  SUPER rendezvénysorozatra

Részletek:

Nyugodjon meg, a BKV legalább havonta egyszer kitakarítja a plüss üléseket amibe utastársai beleizzadtak

“…Újra itt a kánikula, az évnek az a vidám szakasza, amikor a BKV járatain utazva nemcsak akkor szedhet fel magára egész napon át kitartó, lemoshatatlan bűzt …” Forrás: 444.hu, 2015.06.15

Részletek:

A VOSZ 2015.05.26-i hírlevele

Benne : Jelölési és pályázati felhívás Év Vállalkozója és Megyei Év Vállalkozója díjazásra,  Pályázati lehetőség – Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatására,  Vállalkozói piactér.

Részletek:

Nem az ár lesz a legfontosabb szempont a közbeszerzéseknél

“Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden terjesztette a parlament elé az új közbeszerzési törvényjavaslatot, amely átveszi az új uniós irányelveket, illetve beépíti a szövegbe a hazai közbeszerzési gyakorlat korrekcióit is… ” Forrás: index, 2015. május 19.

Részletek:

Megszívatja az állam a kórházak beszállítóit

“Felemásra sikeredett a nagy elánnal bejelentett kórházi adósságrendezés, legalábbis eddig. Huszonhárom nagy beszállítóval – azt persze nem tudni, hogyan választották ki őket – ugyan megállapodtak arról, hogy…” Forrás: napi.hu,  2015. május 15.

Részletek:

Minek alapján minősítünk egy éttermet?

“Tízből kilenc étteremlátogató szerint egy étterem megítélésekor az ételek íze után a tisztaság a legfontosabb egy nemzetközi felmérés alapján… ” Forrás: Inforádió, 2015. május 7.

Részletek

A VOSZ Meghívója Bükkfürdőre, kétnapos konferenciára:

Részletek:

A VOSZ 2015.05.04-i hírlevele

Benne meghívó Gazdasági Csúcstalálkozóra, a keleti nyitás jegyében Üzleti Fórumra az Orosz, Kazah, Belorusz vámunióról, Magyarország-Afrika Innovációs Konferenciára vagy éppen a szokásos Vállakozói Fórumra.

Részletek

Nagyon elegük lett a kórházi beszállítóknak

“Hiába kongatták a vészharangokat, hiába tettek javaslatokat és írtak levelet Balog Zoltánnak és Zombor Gábornak, még csak választ sem kaptak azok az…” Forrás: index.hu 2015.04.15.

Részletek…

A VOSZ 2015.03.17-i hírlevele

Többek között: CSR Magyarországon,Vállalkozások strukturált tapasztalatcseréje rendezvénysorozat, Franchise, a sikeres üzleti modell.

Részletek…

A VOSZ 2015.03.12-i hírlevele

Benne számos pályázati lehetőség!

Részletek…

A VOSZ 2015.03.05-i hírlevele

Többek között: Vállalkozások strukturált tapasztalatcseréje, Franchise, a sikeres üzleti modell, pályázati lehetőségek

Részletek …

Lássunk tisztán! Mindenkinek köze van a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetséghez!

Lássunk tisztán

” … Mindenkinek köze van a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetséghez… ” Forrás: realista.hu

Részletek…

Megalakult a MATISZ  gyártó-forgalmazó szekciója

“… 2015. január 20-án tartotta alakuló ülését a MATISZ új szekciója…” Forrás: realista.hu

Részletek

Újraélesztésről másképp

“… 2011-ben négymillióan kattantak rá arra a videóra, amiben a Guy Ritchie-filmek kihagyhatatlan keményfiúja, Vinnie Jones magyarázza el az újraélesztés legfontosabb szabályait a Bee Gees Stayin’ Alive-jának ritmusára…” Forrás: index.hu  2015.02.04.

Részletek…

Háromból egy ember nem nyúl a WC -keféhez

“…Mennyire zavarja önt a kosz? – kérdeztük meg egy kérdőívben korábban, és önök válaszoltak. Egészen sokan, negyvenezernél is többen, lássuk, mik a legérdekesebb adatok … ” Forrás: index.hu 2015.01.30.

Részletek…

Takarítás közben letörték Tutanhamon

“… halotti maszkjának szakállát a kairói múzeumban, de titokban visszaragasztották. Az egyik legismertebb egyiptomi fáraó… ”  Forrás: 444.hu 2015.01.22.

Részletek…

Beköltözött hozzám a robotkobold

“… A Vorwerk legújabb robotporszívója jó erősen szív, módszeresen takarít, navigál, egyedül a papír zsebkendők kezdik ki. A terepet viszont elő kell készíteni, a portartályt üríteni: nem ússzuk meg teljesen a munkát…. ” Forrás: origo.hu 2015.01.13.

Részletek…

Brutális baleset egy állateledelgyárban

“…Brutális baleset történt hétfőn a csongrád-bokrosi kisállateledel-gyárban. Egy olvasónk információi szerint a gyárban egy külsős cég végzett takarítást, és az egyik munkatársuk épp egy csövet takarított, amikor valaki 130 fokos gőzt irányított a csőre…” Forrás: index.hu 2014.11.19.

Részletek…

 Átadták a zöld szálloda díjakat

“… A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének debreceni közgyűlésén átadták a Zöld Szálloda okleveleket a kritériumokat teljesítő szállodáknak. Az első helyezett az Art Hotel Szeged, a második a Casati Budapest Hotel, a harmadik az Airport Hotel Stáció lett, a szállodák 2016. december 31-ig jogosultak a “Zöld Szálloda 2015-2016″ cím viselésére…” Forrás: www.turizmus.com 2014.11.16.

Részletek…

 Kisdumások: a tisztaság fél egészség

“…Ki takarít otthon? Mi a legporosabb dolog egy lakásban és milyen hatást kelt egy olyan ember, aki piszkos? Katz Dávid a tisztaságról faggatja a gyerekeket… ” Forrás: www.life.hu 2014.11.11

Részletek…

 Hogyan takarítsunk fel kiömlött dolgokat?

“… Már erre is van gép, és hibátlanul dolgozik…” Forrás: www.erdekessegek.hu

Részletek…

 Filléres neppertrükk: mikroszálas törlőkendő

“…Úgy voltam vele, hogy a nanotechnológia, mint hívószó már lecsengett. Jöhet a mikroszál, az új csodaszer, aztán jövőre majd talán a pikobevonat lesz a menő. Nem szoktam hinni a varázslatban, egy rongy meg pláne mit tudhat, amit a kiszuperált alsógatyám nem? De Sipos úr, szerkesztőségi piperkőcünk annyira hitelesen bizonygatta, hogy mikre képes a mikroszálas törlőkendő, hogy már csak a kíváncsiság kedvéért is ki kellett próbálnom. Azóta megváltozott az életem…”  Forrás: totalcar.hu, 2014.10.25.

Részletek…

Orbán: Jó munkások, nem közepes gimnazisták kellenek

“… A kormány azt szeretné, hogy 2018-ra senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra, és mindenkinek legyen olyan munkája, amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud, mondta Orbán Viktor a Siemens átalakított tanműhelyének átadásán az MTI szerint…” Forrás: index.hu 2014.10.21.

Részletek…

Vigyázat, a pormacska mérgező!

“… A porcsomók nem csak a háziállat elhullatott szőréből, a lakók hajszálaiból, ételmaradványokból áll össze, hanem több tucat vegyszer maradványait tartalmazhatja. Tippek a környezetbarát portalanításhoz, takarításhoz…” Forrás: origo.hu 2014.10.17.

Részletek…

Nem tudni, mennyi a kórházi fertőzés Magyarországon

“…Tavaly tiltotta meg az akkor hivatalban lévő egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós a Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 2012-es eredményeinek nyilvánossá tételét, amelynek adatai a kórházi fertőzések és az ehhez köthető halálozások számának emelkedését mutatták. Akkor az államtitkár azt ígérte, az adatok tisztítását és korrigálását követően közzéteszik az NNSR eredményeket, de ez a mai napig nem történt meg. Annak ellenére nem, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló miniszteri rendelet előírja az éves eredmények nyilvános közlését. Máig nem került fel a 2013-as jelentés sem…” Forrás: www.elitmed.hu, 2014. október 15.

Részletek…

A VOSZ 2014.10.09-i hírlevele
MEGHÍVÓ: Új seprű! – Tisztítás-technológiai Konferenciára

Részletek…

Bukarestben tisztábbak a hotelszobák, mint Budapesten

“… A magyar főváros a 17. a világranglistán. Magyarországon belül Vecsés kapta a legjobb értékelést…” Forrás: origo.hu 2014.09.09.

Részletek…

Ésszel vegyen porszívót!

“…Szeptember elejétől elvileg könnyebb dolga lesz annak, aki porszívót szeretne venni, hiszen hiába szüntetik be egy EU-rendelet keretében az egymással versengő, minél nagyobb teljesítményű készülékek gyártását, az új címkére viszont számos olyan információ kerül a jövőben, ami sokkal lényegesebb a takarításnál, mint hogy mekkora a gép teljesítménye. Még egy porszívógyárba is elmentünk, hogy testközelből nézzük meg, hogyan készül, és hogy minél pontosabban el tudjuk mondani, mire figyeljen, ha új készüléket vesz…” Forrás: divany.hu 2014.09.01.

Részletek…

Hétfőtől korlátozzák a nagy teljesítményű porszívókat

“…Szeptember elsejétől nem szabad forgalomba hozni 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rohannunk kell a boltokba. Viszont hosszú távon szívni fogunk – vélik a gyártók…” Forrás: origo.hu 2014.08.30.

Részletek…

Takarítónő asszisztált a műtétnél

“…Egy takarítónő segítségét kérték egy lábamputáció előkészítésekor egy horvát kórházban. A takarítónő az operáció közben összeomlott – írja a Bumm.sk….” Forrás: index.hu 2014.08.28.

Részletek…

A VOSZ 2014.08.28-i hírlevele

Többek között: BakuBuild Építőipari Szakkiállítás; WEB-es szemináriumok a Japán piacról; Üzleti lehetőség hőérzékeny papír szállításra; Kiadó üzlethelységek kedvezményes hasznosítására írtak ki pályázatot a XVIII. és XXI. kerület önkormányzatai; Új seprű!-Tisztitási techológiai Konferencia, Innováció, kényszerek és megújulás a takarítási piacon; Növekedés-Ösztönzés. Befektessünk vagy beruházzunk?; Ingyenes vállakozói tanácsadás országszerte, a VOSZ-nál

Részletek…

500 milliárd hiányzik az egészségügyből

“Magyarországon nagyon keveset költünk közpénzből egészségügyre. A ’90-es évek közepén, a GDP százalékában nagyjából egyforma, 5-6 százalék közötti költés jellemezte Magyarországot, Csehországot, Szlovéniát, Belgiumot, Nagy-Britanniát és Svájcot. Mi ezen országok között az élmezőnyben voltunk a 6,1-es értékünkkel. Csakhogy hazánk mára a közkiadások tekintetében lement 5 százalék alá, miközben Csehország és Szlovénia 6,4-6,5 százalékra ment fel, a jóval magasabb GDP-jű Svájc és Nagy- Britannia pedig 7-8 százalékra. … Az elmaradás tehát éves költségvetési szinten az ágazatban minimum 400-500 milliárd forint a szerényebb magyar GDP-vel számolva is”
– nyilatkozta a Népszavának Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyben a Fidesz-KDNP fővárosi képviselője is.” Forrás: index.hu 2014. 08.15.

Részletek…

7 perc csoda – vonattakarítás Japánban

Részletek…

A VOSZ 2014.06.10-i hírlevele

Többek között: – Kamarai körkép (Népszabadság 2014.06.07.); Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte, a VOSZ-nál

Részletek…

Alig tudják kifizetni az orvosokat a kórházak

“…Sok kórházban nyolc-tíz hetet is várnia kell a számlázó orvosoknak, amíg megkapják a fizetésüket, annyira nincs már tartaléka az intézményeknek, írja a Népszabadság szerdai számában. A lap szerint a kórházak adóssága májusra jóval meghaladta a hatvanmilliárd forintot…” Forrás: index.hu 2014.05.14

Részletek…

Szívjon a robot ön helyett!

“…Mi értelme egy robotporszívónak? Hogyan takarít ki a sarokban, az ágy alatt? Át tud kelni a küszöbön? Egy hónapig gyötörtünk két robotporszívót és kiderült, hogy egyáltalán nem is hülyeség a dolog. Pár eldugott zug kifogott rajtuk, takarítani kicsit macerás őket, de szó sincs róla, hogy értelmetlen luxus lenne…” Forrás: origo.hu 2014.04.16.

Részletek…

A VOSZ 2014.04.08-i hírlevele

Többek között: – Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás szabályairól; – Közép-Kelet-Európa Afrika Üzleti Fórum; – Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállítás – THAIFEX – World of Wood Asia 2014; – Exportfejlesztés és felemelkedés – A Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara Kereskedelmi Programja; – Fiatal gazda 2014 – Pályázat; – Borverseny – Talentométer 4 – A fiatalok borversenye; – Az Év Internetes Kereskedője Díj 2014; – HITA Üzleti hírek : Export ajánlatok; – Magyar Termék Nagydíj Pályázat; – Ecodesign pályázat; – Beszerző program Törökországban: Energia; – Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte, a VOSZ-nál

Részletek…      Magyar Közlöny 2014.50.szám

Extrém ablakpucolás 1220 méter magasan

“…Emlékszik még a legutóbbi ablakpucolásra? Nem tévedünk, ha azt mondjuk: senkinek nem ez a kedvenc hobbija. Ezeknek a srácoknak talán mégis…képek a Grand Canyon Skywalk alól!…” Forrás: www.disrupt.blog.hu 2014.03.31.

Részletek…

A VOSZ 2014.03.26-i hírlevele

Többek között: – Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása; – Az Európai Bizottság rendezvénye – A “Határon átnyúló üzleti tevékenység folytatása az Európai Unióban” címmel; – ChinaCham Hungary Üzleti Klub – “Az új Polgári Törvénykönyv hatása, illetve változásai az üzleti kapcsolatokban” c. előadása; – KKV-Akadémia – Értékesítés a weben- a webáruház új trendjei c. Konferencia; – Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte, a VOSZ-nál

Részletek…

A VOSZ 2014.03.18-i hírlevele

Többek között: – FÁK Üzleti klub – Magyar-Belorusz gazdasági kapcsolatok, – KKV Akadémia  – “Cégépítés külföldön”  konferencia, – Országos akció- és célvizsgálatok – NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának  jelentése, – Munkavédelmi Akcióterv kedvezményei, – Munkahelymegőrzés támogatása, – A Közép-Magyarországi Régióban is elindult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, – Módosul a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról szóló 21/2012. (IV.16.) KIM rendelet, – HITA rendezvények, információk, kiállítások, – Nemzetközi élelmiszer ipari gép és technológia szakkiállítás, – Nemzetközi borászati szakkiállítás, – Export ajánlatok, – Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte, a VOSZ-nál

Részletek…  Jelentkezési lap

A VOSZ 2014.03.11-i hírlevele

Többek között: – Széchenyi beruházási hitel, -Uniós Fejlesztések nyílt napja – 2014 március, – Kínai-Magyar Üzleti Fórum – A hazai KKV-k esélyei Kínában és itthon, – Még mindig lehet pályázni Ipartelepítésre a Közép-Dunántúli Régióban, – Budapesti Vagyongazdálkodási előadás, – Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte, a VOSZ-nál

Részletek…  Meghívó Vagyongazdálkodási Roadshowra

Teszt: mit tud a hernyó az ablakon?

“…Amikor először szembejött velem a hír, hogy bizony létezik ablaktisztító robot, rögtön úgy éreztem, azonnal ki kellene próbálni, mitöbb, rögtön meg is vásárolni…” Forrás: divany.hu

Részletek…

A VOSZ 2014.02.13-i hírlevele

Többek között: –  Visszavonták a pénztárgépe engedélyét? Engedélyezett pénztárgépek kedvezménnyel itt!; –  Élő munkaügyi fórum Budapest; –  Pert nyertek a NAV ellen: sokan fellélegezhetnek; –  Horizont 2020 ICT Információs Nap; –  Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte, a VOSZ-nál

Részletek…

Egyszerűbb adminisztráció, gyorsabb ügyintézés az új EU-s pályázatoknál

“… A cégek többségét a bonyolult adminisztráció vagy a hosszan elhúzódó szerződéskötés és finanszírozás tartja vissza attól, hogy pályázzanak. Az új EU-s költségvetési ciklus mindkét területen pozitív fejleményeket hoz…” Forrás: uzletresz.hu

Részletek…

A VOSZ 2014.01.30-i hírlevele

Többek között: – A kormány átvállalja az Alt-Cash károsultak követelését, – Fontos jogszabályi változások a Parragi és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalásában, – Egységbe – különülve  Konferencia a Munkajog jogági hovatartozásáról és önállóságáról, – Menedzserek Országos Szövetsége pályázatot hirdet az Év Menedzsere 2013 és az Év Fiatal       Menedzsere 2013 cím elnyerésére, KKV-k befektetés-felkészültségét ösztönző projektek támogatása, – Invitel Innomax Díj 2014, Bérgarancia támogatás, – Támogatás turisztikai tevékenységek ösztönzésére, – Április végéig lehet pályázni gyakornokok támogatott alkalmazására, – Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte a VOSZ-nál

Részletek…

A hírlevél jogi melléklete

Rezsicsökkentés a pályázati rendszerben – Információk a Széchenyi 2020 programról

“…Csepreghy Nándor 2014. január 30-án a Joint Venture Szövetség “Fókuszban a gazdaságfejlesztés: EU 2014-2020″ című konferenciáján előadást tartott. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára előadásának legfontosabb részletei a következők voltak: A Kormány februárban benyújtja az Európai Bizottságnak a 2014-2020-as időszak európai uniós fejlesztési forrásainak felhasználásáról szóló partnerségi megállapodást, márciusban pedig az operatív programokat. A 2014-2020-as fejlesztési időszakban…” Forrás: palyazatmenedzser.hu

Részletek…

Ingyenes tanácsadás

“…Ingyenes vállalkozói tanácsadás a VOSZ-nál “A Munkáért” projekt keretében…” Forrás: vosz.hu

Részletek…

A VOSZ 2014.01.16-i hírlevele

Többek között: – Pályázati lehetőség munkahelyteremtő beruházások támogatására, – Meghívó az adó-és járulék jogszabályok változása című vállalkozói adófórumra, – Pénz, de honnan? konferencia – Székesfehérváron, – Márciustól új Ptk. – a KKV Akadémia rendezvénye, – Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte a VOSZ-nál

Részletek

A VOSZ 2014.01.09-i hírlevele

Többek között: –  Le lehet mondani a 40 eurós behajtási költségátalányról –  Pályázat – Online vállalkozói tevékenységek fejlesztésének támogatása –  “China Import and Export Fair” vásár bemutatkozó rendezvénye –  Mi mennyi 2014-ben? –  Tájékoztató a nyugellátások és a baleseti járadék 2014. januári emeléséről, a  2014.évben megállapításra kerülő nyugellátások minimumösszegeiről –  Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte, a VOSZ-nál

Részletek…

Hány hosszú hétvége lesz idén? Mikor jönnek a munkaszüneti napok?

“…Elő a naptárral! Itt az ideje, hogy beírjuk, megjegyezzük, mikor jönnek a hosszú hétvégék, iskolai-és munkaszünetek 2014-ben. Érdemes minél hamarabb jelezni munkáltatónknak, mikor megyünk szabadságra: ezzel a kollégákat is beelőzhetjük, és a család is jobban tud tervezni. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket…” Forrás: pénzcentrum.hu 2014. január 6.

Részletek…

A VOSZ 2014.01.02-i hírlevele

Többek között: – Bérmegállapodás 2014-re, – Kormány határozat a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukiói folytatásáról,- 2014. évi munkaszüneti napok, – Munkaügyi ajándékcsomag, – Ingyenes vállakozói tanácsadás országszerte a VOSZ-nál

Részletek…

Ha az állam tudja, hova kell új műtő, minek versenyeztetni a kórházakat?

… Január elsején megszűnik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési helyettes államtitkára szerint az átszervezés nem okoz majd fennakadást, egy-két ismerős pályázat már januárban indulhat, de az új uniós pénzfolyam csak június után kezdődik. Az új uniós ciklusban még nem lesz söralátét méretű a pályázati anyag, de legalább nem kérik be azokat az adatokat, amiket az állam már úgy is tud…” Forrás: vallalkozoi.negyed.hu 2014. január 1.

Részletek…

A VOSZ 2013.12.18-i hírlevele

Többek között: – Év Példaképe – online közönségszavazás; – Adótervezés, adógazdálkodás; – Piac&Profit rendezvén; – Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat;  – VOSZ tagoknak 10% kedvezmény! – Az Év Belsőépítésze Díj – pályázat; – GE Edison díj – pályázat; – Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte a VOSZ-nál

Részletek…

A VOSZ 2013.12.11-i hírlevele

Többek között: Munka kisgyermekkel – szakmai rendezvény; III. Afrika expo és vásár – Láss Afrikát!;  Elindult a Vállalkozó információs hírportál;  SMART verseny fiatal vállalkozóknak;  Greennovációs Nagydíj 2013;  Magyar Innovációs Nagydíj 2013; Ingyenes vállalkozói tanácsadás országszerte a VOSZ-nál.

Részletek…

Döntöttek: átlépi a minimálbér a 100 ezer forintot

“…Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján, a felek 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el. A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint…” Forrás: hvg.hu 2013. december 2.

Részletek…

Szócska: 33,1 milliárdot kapnak a kórházak

“… Kilencvenhárom kórház kap összesen 33,1 milliárd forintot a lejárt szállítói tartozások kifizetésére, jelentette be az MTI beszámolója szerint az egészségügyi államtitkár, Szócska Miklós szerdán. Szócska szerint az volt a cél, hogy minél több intézmény kapjon a támogatásból…” Forrás: index.hu 2013. november 20.

Részletek…

Úton már a kórházsegély

“…Mintegy 33,1 milliárd forint extra pénzhez jutnak a kórházak adósságaik rendezésére – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb, kedden megjelent kiadásából…” Forrás: nol.hu 2013. november 19.

Részletek…

Piszkosul jók a biomosogatószerek

Kiderült, hogy a legkevesebb megszállottság sem kell ahhoz, hogy vegyenek egy flakon lebomló mosogatószert. Még csak sok pénz se kell, sőt. A biomosogatószerek ugyanis minőségben simán agyonverik foszfátot, mesterséges illatanyagokat, és színezékeket tartalmazó társaikat, és árban is versenyképesek…” Forrás: origo.hu 2013.november.06.

Részletek…

100 ezer forint fölé emelik a minimálbért

“…A kormány megkezdte a tárgyalásokat a minimálbérről, amely jövőre meg fogja haladni a 100 ezer forintot, mondta a foglalkoztatásért felelős államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Czomba Sándor szerint a bértárgyalások legkésőbb december elejéig lezárulnak, közölte a távirati iroda…” Forrás: index.hu 2013. november 5.

Részletek…

Zöld Jelzés 2013 – Takarítási szolgáltatás környezetbarát védjeggyel

“… Barta Géza, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. (Társaság) ügyvezető igazgatója „Takarítási szolgáltatás környezetbarát védjeggyel – előkészületben a zöld közbeszerzés” címmel előadást tartott a Magyar Tisztítás-technológia Szövetség (MATISZ) kiállítással egybekötött éves nemzetközi konferenciáján október 29-én, kedden a vecsési Budapest Airport Hotel Stációban. Az eseményt, amelyen a Társaság kiállítóstanddal volt jelen sajtótájékoztató és a Clean Europe 2013 szakmai vetélkedő, döntője követte…” Forrás: kornyezetbarat-termek.hu 2013. október 31.

Részletek…

Sarokba szorult kórházak

“…Extra segély helyett „extra” ellenőrzést kapnak a nagy adósok.Nemcsak pénzsegélyre számíthatnak novemberben a legnagyobb adósságot maguk előtt görgető kórházak, hanem egy kis ehhez társuló extra ellenőrzésre is. Ez az ára ugyanis, hogy részesüljenek abból a 30-32 milliárd forintos alapból, amelyet a társadalombiztosítási alapok kasszasöpréséből egy ideje odaígértek nekik. De nem az ellenőrzés teszi őket borússá…” Forrás: nol.hu 2013. október 31.

Részletek…

Elhisszük, hogy a hús is bab

“…Még a mérget is megvesszük, ha az van ráírva, hogy környezetbarát. A hazug reklámokkal és címkékkel jelen pillanatban szinte semmit sem kezdenek a fogyasztóvédők, pedig rendelkezésükre állnak a harchoz a jogszabályok. A famentes papíré és a vízmentes vízé a jövő, vagy ezek csak jól csengő marketingfogások?…” Forrás: origo.hu 2013. október 25.

Részletek…

Jöhet a 100 ezer forint feletti minimálbér

“…A cégvezetők többsége a minimálbér emelésére számít, 60 százalékuk szerint 100 ezer forint fölé mehet a minimálbér összege jövőre – derült ki a Policy Agenda felméréséből. A cégek harmada azonban saját bevallása szerint nem tudná kigazdálkodni a minimálbér-emelést, főleg a kisebb cégek…” Forrás: portfolio.hu 2013. október 9.

Részletek…

Bréking! Kitakarítják a debreceni vasútállomást!

“…Két hét alatt 90 tiszántúli és Duna-Tisza közi állomást takarítanak ki a vasutasok, a hétfőn kezdődött akcióban a MÁV-csoport több száz dolgozója vesz részt – közölte a vasúttársaság hétfőn az MTI-vel. Debrecenben is közeleg a megtisztulás…” Forrás: hajdupress.hu 2013.10.07.

Részletek…

Pluszpénzt kapnak a kórházak

“…A többlettámogatás harmadával csökkenti az egészségügyi intézmények jelenlegi tartozását. A 30-32 milliárd forintos összeg rendelkezésre áll, már csak az elosztás elveiről folyik az egyeztetés…” Forrás: origo.hu 2013.09.28.

Részletek…

30 milliárdos plusz jut a kórházaknak

“…Lélegzethez juthatnak a kórházak beszállítói, a kormány ugyanis októberber 30-32 milliárd forint támogatást oszthat szét az intézmények között – írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. A beavatkozás nélkül év végére 80-90 milliárd lenne a kórházak tartozása…” Forrás: index.hu 2013.09.28.

Részletek…

Elképesztően nő a kórházak adóssága

“…Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett tartozásállomány 2013. augusztus végén 98,4 milliárd forintra nőtt a júliusi 93,6 milliárdról, írja a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján a Napi.hu. Ebből 56,8 milliárd forint a gyógyító-megelőző szakellátást nyújtó intézeteknél halmozódott fel…” Forrás: index.hu 2013.09.24.

Részletek…

 

IME-Az egészségügyi vezetők szaklapja 2013. szeptember

Részletek…

A ragacs csúszik, és nem lehet lemosni az autópályáról

“…Negyedik napja küzd az autópálya fenntartója az M43-as autópályára pénteken Maroslelénél kifolyt titokzatos anyaggal. Az első híradásokban még ragacsosnak nevezett anyag valójában egy tapadásgátló vegyület, amitől nagyon csúszóssá válik az út…” Forrás: origo.hu 2013.09.23.

Részletek…

Koraszülöttek halála: nem találtak fertőzésre, szakmai mulasztásra utaló jeleket

“…Csiba Gábor, a vizsgálat idejére felfüggesztett főigazgató várhatóan jövő hétfőn visszatérhet az intézmény élére…” Forrás: hvg.hu 2013.09.10.

Részletek…

Óriásit robbantott a NAV

“…Az egész országot behálózó feketegazdasági hálózatot leplezett le a NAV, több száz céggel, saját könyvelőirodákkal, tízezernél is több alkalmazottal, igaz, ezek döntő része nem tudhatta, hogy miben vesz részt. Eleinte a már szinte szokásosnak mondható cégtemetőiparban kezdték az üzletet, aztán áttértek az ipari méretű adócsalásra, úgy, hogy egyébként volt tényleges gazdasági tevékenység is…” Forrás: index.hu 2013.09.04.

Részletek…

A VOSZ 2013.09.03-i hírlevele

Többek között: Szakmai fórum adózási és számviteli szakembereknek, Konferencia – Cégvezetés a változó jogszabályi és gazdasági környezetben, KKV-Akadémia – Követeléskezelés, Üzleti hírek, export ajánlatok, befektetési lehetőségek

Részletek…

Ne hagyjuk, hogy az OKJ-s iskolák átvágjanak minket!

“…Manapság nagyon sok OKJ-s tanfolyamot indítanak és egyre több intézmény akkreditálja magát. Sajnos azonban van jónéhány iskola, aminek nem az a célja, hogy kiváló szakembereket képezzen, hanem sokkal inkább az, hogy minél hamarabb meggazdagodhasson. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik intézményt választjuk, ha beiratkozunk egy OKJ tanfolyamra…”  Forrás: okj-tanfolyam.blog.hu 2013.09.02.

Részletek…

Megkerülhető a hosszabb OKJ-s képzés

“…Hosszabbak lesznek szeptembertől az OKJ-s képzések, és emiatt persze drágábbak is. Az iskolák ezért már augusztus 31-én elindítják a tanfolyamokat, és aki eddig beiratkozik, még kevesebbet fizethet…  Forrás: index.hu 2013.08.29.

Részletek…

Táncoló jegyellenőrök, balettozó takarítók

“…Elképesztő komoly zenei flashmobot tartottak Bécsben a Westbanhof pályaudvaron. Csak úgy zengett a Carmina Burana. Videó…” Forrás: life.hu 2013.08.29.

Részletek…

Nem járvány miatt haltak meg a csecsemők Miskolcon

“…Egyelőre nem találtak olyan jelet, amely arra utalna, hogy járvány miatt haltak meg a miskolci kórház koraszülöttjei – írta szerdai számában a Magyar Nemzet…” Forrás: index.hu 2013.08.28.

Részletek…

A kórházak a legnagyobb adósok

“…Júliusban 3 milliárd forinttal megugrott a költségvetési szervek összesített tartozása, és megint az áprilisban felállított 95 milliárdos rekordot közelíti…” Forrás: Origo 2013.08.23.

Részletek…

Ukrán becsületbe gázolt a vécétisztító

“…Tiltakozás fogadta Ukrajnában a háztartási szereket gyártó Henkel legújabb termékét. A Bref Duo nevű vécétisztító ugyanis az ukrán zászló kék és sárga színeiben pompázik, és az orosz tévéken is mutatott tévéreklámban e színpárt eresztik le a lefolyón. A terméket visszavonták az érintett piacokról…” Forrás: Haszon 2013.08.15.

Részletek…

A rendőrség is nyomoz az elhunyt koraszülöttek ügyében

“…Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást a miskolci kórházban meghalt koraszülöttek ügyében…” Forrás: Origo 2013.08.13

Részletek…

A múlt héten haltak meg a miskolci csecsemők

“…Szócska Miklós szerint a kórház a harmadik koraszülött halála után jelezte, hogy baj van. Öt nap alatt 8 csecsemő halt meg a miskolci koraszülöttosztályon…” Forrás. Origo 2013.08.13.

Részletek…

Koraszülöttek haltak meg a miskolci kórházban

“…Néhány nap alatt több koraszülött halt meg a Miskolcon található Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. A hatóságok járványra gyanakodnak, ezért többek között szigorítottak a csecsemőosztály higiénés rendszabályain, és folyamatosan ellenőrzéseket tartanak. A kórház igazgatója szerint szó sincs fertőzésről. Orbán Viktor arra utasította a kórházat felügyelő szerveket, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel az igazgatót, a kormány pedig az ügyészségen tesz bejelentést az ügyben…” Forrás: Origo 2013.08.12.

Részletek…

‘Orvost szinte sosem láttam kezet mosni’

…„Doktor úr, mosson kezet, mielőtt hozzám ér!” Ha egy ilyen mondat a kórházi ágyon abszurdnak is tűnhet, a felszólítás életmentő lehet. A betegekkel foglalkozók ugyanis három kézmosásból körülbelül kettőt elspórolnak. Nagy nemzetközi vizsgálatok igazolják, hogy a nők gyakrabban mosnak kezet, mint a férfiak, és ebben a „műfajban” az ápolónők jobban teljesítenek, mint az orvosok. Magyarországon évente mintegy 50 ezer beteg e slamposság miatt kórházi fertőzést szenved el… Forrás: Népszabadság 2013.08.04.

Részletek…

A VOSZ 2013.07.31-i hírlevele

Többek között: Új helyre költözik a VOSZ: 1054 Budapest, Hold u. 21. – Ismételt felhívás Év Vállalkozója és Megyei Év Vállalkozója 2013. jelölésre és pályázati részvételre

Részletek…

A VOSZ 2013.07.25-i hírlevele

Többek között: Útba esik jövet-menet (Dávid Ferenc írása, Népszabadság 2013. július 24.) – Az alkotmánybírósághoz fordulnak a takarékszövetkezetek – beszélgetés Dávid Ferenccel, a VOSZ főtitkárával (ATV 2013.07.24) –  A Kormány 1429/2013. (VII.10.) számú határozata – Kétszeresére nőtt az Agrár Széchenyi Kártya kamattámogatása – Üzleti Hírek

Ilyet még nem láttál: zöld palackos kólát dobott piacra a Coca-Cola

“…A Coca-Cola színvilág sérthetetlen és megváltoztathatatlan, eddig legalábbis ezt gondoltuk. Most viszont az üdítő italgyártó cég lecserélte a klasszikus piros színt az egyik új kólájánál zöldre. Egyelőre csak Argentínában árulják, de idővel megjelenhet máshol is. A látvány mindenesetre nagyon szokatlan… Forrás: Gasztro TV 2013.07.22.

Részletek…

A VOSZ 2013.07.09-i hírlevele

Többek között: Demján Sándor 2013.07.08-án írt levele Orbán Viktor miniszterelnökhöz; Igényfelmérő kérdőív pénztárgépekkel kapcsolatban; Ismételt felhívás Év Vállalkozója és Megyei Év Vállalkozója jelölésre és pályázati részvételre.

Részletek…

A VOSZ 2013.06.21-i hírlevele

Többek között: Útdíj Hitelprogram – támogatott hitelkonstrukció az útdíj fizetési kötelezettség finanszírozására, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázati felhívása – Teljesítésigazolási Szakértői Szerv tagjainak nyilvántartásba vételére, Munkáltatói Fórum.

Részletek…

Építőipar: itt a kötelező rezsióradíj-minimum

“…Július elsejétől az építőiparban nem lehet alacsonyabb rezsióradíjat ajánlani 2383 forintnál a közbeszerzési eljárásokban. Ez azt jelenti, hogy az ennél alacsonyabb ajánlati árat nem szabad figyelembe venni, mert aránytalanul alacsony árnak minősül…” Forrás: hvg.hu 2013.06.11.

Részletek…

A takarítórobot lett az adatpark ügyeletese

“…A termeken belüli hőmérséklet ingadozást eddig manuálisan, egy kézikocsit tologatva végezték az    operátorok, ezt a tevékenységet válthatják ki a robotok….” Forrás: Origo 2013.06.06.

Részletek…

Orvostól és betegektől lopott a takarítónő

“…A salgótarjáni kórházban egy takarítónő összesen nagyjából 200 ezer forintot lopott az egyik orvostól és négy betegtől. Eljárás indult ellene…” Forrás: Origo 2013.06.09.

Részletek…

Halálos járvány a magyar kórházakban

“…Egyik évről a másikra két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban. 2012-ben már több mint ezren haltak bele a kórba. Ennek pontos okát nem tudják, de a vizesblokkok lepusztultsága nem segít a helyzeten…” Forrás: Népszabadság 2013.05.15.

Részletek…

Magyarország világelső kórházi fertőzésekben

“…A becslések szerint legalább százezer kórházi fertőzés – szaknyelven: nozokomiális fertőzés – fordul elő Magyarországon évente…” Forrás:  Origo 2012.06.08.

Részletek…


további cikkeiVissza az elejére ↑